top of page

Kulturel Intelligens?

Opdateret: 19. feb. 2019

Kultur i en globaliseret verden.


Mange danske virksomheder har forretningsaktiviteter både nationalt og internationalt.

Dette udgør en udfordring, især hvad angår kommunikation.


- Hvordan kommunikerer man med kolleger i andre lande?

- Hvordan opnår man en holdånd, hvor alle medlemmer arbejder mod det samme mål?

- Hvordan håndterer man sprogbarrierer?

- Hvordan forstår man værdierne og overbevisningerne hos de mennesker man har med at

gøre?

- Hvilken tankegang skal man have for at opnå gode arbejdsforhold og

forretningsforbindelser med mennesker, der kommer fra en anden kultur?

Svaret til alle disse spørgsmål findes i kulturforståelse. Ved at forstå kulturen, vil man være i stand til at forstå, hvorfor folk agerer som de gør.Men hvad er kultur for noget?


Professor Geert Hofstede, en hollandsk social psykolog har foretaget en omfattende undersøgelse af kulturer i forskellige lande og regioner.

Han definerer kultur som "Den kollektive programmering af sindet, der adskiller medlemmerne af en gruppe eller" kategori "af mennesker fra hinanden".


Ordet "programmering" bruges som en metafor. Med andre ord, mennesker kan sammenlignes med computere. Hvert menneske er født med et operativ system, men har brug for noget "programmering eller software" for at fungere, og det er her, kultur kommer ind.


Hvorfor gør de tingene på den måde?


Har du nogensinde tænkt på, hvorfor forretningspartnere fra andre dele af verden besvarer deres telefon midt i et møde? Er det fordi de er uhøflige?

Faktum er de forsøger ikke at være uhøflige - det er en slags adfærd, som måske synes at være "unormal" for dig men er ganske "normal" for dem.

Vi har måske en ubevist forventning om, at folk i andre lande, bør agere på samme måde som os. Hvis de ikke gøre det så vil vi opfatte det som værende mærkelig eller måske endda forkert.


Kulturforståelse

Vi kan ikke dømme en kultur eller en person baseret på det vi ser eller hører. Vi kan kun begynde at forstå en anden kultur ved at interagere med folk og prøve at forstå deres kerneværdier og overbevisninger.

Manglende kulturel viden kan føre til unødvendig misforståelse, og i nogle tilfælde risikerer man endog at krænke en person selv om det er utilsigtet.

Når vi diskuterer kulturforskelle, kommer vi til at diskutere værdier, fordi de er de vigtigste søjler i enhver kultur.Klik her for at bestille en gratis demo

bottom of page