Hvad er IT sikkerhed?
De fleste sikkerhedstrusler kommer ikke fra en svag teknisk beskyttelse af IT. De opstår som et resultat af brugerens mangel på IT-viden og konsekvenserne deraf.
Hvorfor er IT-sikkerhed vigtig?
I dag gemmer vi utrolige mængder af data på computere, tablets, telefoner, cloudtjenester, sociale netværk m.m.
Disse data er i mange tilfælde personlige ting, som vi ikke ønsker skal være frit tilgængelige for andre.
Hacking, generel computerkriminalitet og andre former for svindel, der har os og vores data som mål, er blevet mere og mere almindeligt. Det er derfor vigtigt at vi forstår denne trussel nærmere.
· Hvorfor bliver vi udsat for hacking og hvad er formålet?
· Hvordan sker det?
· Hvordan beskytter vi os?
Her er nogle fakta, der taler for sig selv ...
Omkring 230.000 nye former for skadelig software (malware) bliver udviklet hver eneste dag (*1) - og man regner med, at antallet vil stige fremover.
I 2017 blev Danmark ramt af mere end 16 millioner hackerangreb, dvs. mere end 44.000 hver eneste dag! (*2)
Ca. 6,6 billioner kroner forventes at blive brugt globalt på IT-sikkerhed frem til 2021. (*3)
Over 50 % af mindre virksomheder bliver udsat for IT-sikkerhedsangreb. (*4)
*1 Kilde: www.pandasecurity.com
*2 Kilde: www.trendmicro.com
*3 Kilde: www.cybintsolutions.com
*4 Kilde: www.tryg.dk
Følgende er det mest sårbare områder inden for IT, o g hvad du kan gøre for at beskytte din privat og din virksomhedsdata.
Phishing
Phishing er en udspekuleret måde, beregnet til at få adgang til computerdata, adgangskoder eller endda stjæle penge fra dig.
Phishing kan finde sted via:
· E-mails
· SMS-beskeder
· Indlæg i sociale medier
· Pop-ups
Internet
Privatliv på Internettet er en voksende bekymring, især da flere og flere mennesker bruger det til deres professionelle og private formål, socialisering og underholdning.
Husk at:
- Oplysninger sendt via Internettet eller via e-mail er ikke nødvendigvis sikre.
- Websider med webadresser, der starter med "http" (ikke "https"), kan frigive information til fare for at blive opsnappet af ondsindede personer.
- Oplysninger og adgangskoder sendt via standard ukrypterede trådløse netværk er særligt nemme for hackere at opfange.
- Oplysninger, du sender online, er mere offentlige end du tror.
Hvad kan du gøre for at beskytte dit privatliv?
- Videregiv ikke personlige, følsomme eller fortrolige oplysninger online, medmindre du
bruger en pålidelig, sikker webside.
- I det mindste skal du søge efter "https" i webadressen, som indikerer, at der er en sikker forbindelse.
- Få adgang til websteder ved at indtaste webadressen direkte. Klik ikke på eller klip og indsæt links fra uønskede e-mails.
- Husk at links og websteder, der ser legitime ud, i virkeligheden kan være falske steder designet til at stjæle information eller inficere din computer.
- Gem ikke følsomme oplysninger på steder, der er tilgængelige fra Internettet.
- Vær særlig forsigtig med hvad du gør over trådløse forbindelser. Oplysninger og adgangskoder, der sendes via standard ukrypterede trådløse netværk er nemme for hackere at opfange (de fleste trådløse offentlige netværk er ukrypterede). - Brug kun kendte, krypterede trådløse netværk, når du arbejder med følsomme oplysninger.
- Indstil enheder til at "spørge" før de tilslutter sig et netværk, så du ikke automatisk og ubevidst forbinder dine enheder med usikre trådløse netværk.
E-mails
· Antag aldrig, at e-mails, onlinemeddelelser (Instant Messaging - IM) eller vedhæftede filer er private eller fortrolige.
· Send ikke fortrolige data eller personlige oplysninger via e-mail eller onlinemeddelelser (IM). Disse er ikke sikre kommunikationsmetoder.
· Brug linjen "Bcc" (Blind Carbon Copy), hvis du skal sende en e-mail til mange modtagere. Dette beskytter modtagerens e-mailadresser ved at gemme dem og gør din e-mail lettere at læse.
· Slet e-mails og vedhæftede filer, når du ikke længere har brug for dem.
· Når du sletter e-mails, fjernes de ikke fra din computer. Du skal sørge for at tømme mappen “slettet post” eller “papirkurv”, for at slette dem permanent.
Sociale medier
IT-kriminalitet igennem sociale medier er også stigende. Det sker ofte ved at kriminelle deler videoer/historier, som så efterfølgende deles med venner og familie. Disse historier indeholder links til suspekte hjemmesider og bliver delt hurtigt, fordi folk stoler på links der kommer fra venner og familie.
"Like jacking"
Her bruger kriminelle falske ”like” knapper, som i virkeligheden er links til programmer som bliver installeret på ens computer eller mobile enhed.
Kort sagt, er der mange steder der kan gå ”Galt” når ma færdes på nettet med en hvilken som helst device.
Vi har udviklet et e-learningskursus, der forklarer, hvad man skal gøre for at beskytte sin data.