top of page

Hvad er en LMS?

Opdateret: 19. dec. 2018

Learning Managment System LMS
Learning Management System LMS


En LMS kan bruges til meget mere end bare distribuere e-learning kurser.


Hvad er en LMS?


LMS er en forkortelse af Learning Management System.

En LMS er i virkeligheden en motor, der styrer e-learning og den består af 2 dele:

  • En server komponent, der udfører kerneopgaver bl.a. oprettelse, styring og distribution af kurser, styring af brugere, instruktører, notifikationer m.m.

  • En bruger interface, der kører i en browser og som bliver brugt af LMS administratorer, instruktører, ledere, brugere.

Hvad bliver en LMS brugt til?


En LMS kan bruges til mange ting. Det er i virkeligheden op til den enkelte organisation at beslutte, hvilke funktioner man øsnker at gøre bruge af.


Følgende er en kort beskrivelse af, hvad man kan bruge en LMS til:


Distribution af e-learning kurser

Et e-learning kursus er uddannelse rettet mod et specifikt mål og er understøttet af test/quiz/vurdering og andet læringrelateret indhold. Basis kan være en SCORM 1.2 eller 2004 pakke, MP4-video eller en PowerPoint-præsentation.


Styring af klasseundervisning

Klasseundervisning kan være det man kalder ansigt til ansigt undervisning eller virtuel klasseværelsetræning bestående af et hvilket som helst antal sessioner og med bestemte tidspunkter og steder. Denne funktionalitet understøtter registrering, indskrivning, ventelister, mail notifikationer og ventelister.

Alle sessioner kan spores og kan være en integreret aktivitet i et læringforløb. Mail notifikationer kan sendes ved registrering, godkendelse og/eller en påmindelse forud for starten af en session.


Vurderinger

Vurderinger er en slags test for at finde ud af, om brugerne har tilegnet sig den viden, de har brug for, efter at de har deltaget i et kursus eller i et læringforløb.


Demonstrationer

Demonstrationer er aktiviteter, hvor brugerne får mulighed for at se eller observere en færdighed og efterfølgende bekræfte deres forståelse.


E-signatur

E-signatur er en metode til at distribuere dokumenter og videoer til brugere og efterfølgende indsamle en e-signatur fra brugerne, hvori de bekræfter, at de har forstået materialet. Dette er et fremragende metode i forbindelse med compliance kurser og onboarding programmer.


Portfølge

Portfølge bliver brugt til registrere dokumentation af brugernes tidligere erfaringer og kompetencer. Dette værktøj kan også bruges til uploade dokumenter, diplomer, certifikater m.m.


Integration

LMS kan integrere med enhver ekstern tredjepart applikation:

- Integration: FTP-filer

- Integration: Active Directory

- Integration: Salgsstyrke

- Integration: MemberSuite

- Integration: Google Analytics

- Integration: Webtrends

- Integration: Zendesk

- Integration: Web Services


Learning Path (Læring forløb)

En Learning Path består af en række læringaktiviteter, som til sammen udgør en kompetence. Learning Paths bliver blandt andet brugt i forbindelse med onboarding programmer.

En learning Path kan bestå af: e.learning kurser, videoer, klasseundervisning, portfølge, demonstrationer, tests.


Webinars

En LMS kan bruges til at køre webinars, som kan være en del af et læringforløb.


Social

Det er muligt at anvende Forums og chat funktioner til diskurere emner, brainstorm og dele viden med hinanden.


Konklusion

En LMS kan være et fantastisk værktøj til at understøtte læringen i en organisation, hvorfor det er vigtigt at definere en klar strategi før man kaster sig over en LMS.

En LMS skal ikke kun være en separat digital løsning men snarere et værktøj, der er integreret med virksomheds øvrige læringaktiviteter.

bottom of page