Når man har ansvaret for medarbejdere som skal ud at rejse, er det vigtigt at virksomheden har fokus på duty of care (omsorgspligt), som aktuelt omtales meget inden for rejsebranchen. Duty of care handler også om at give medarbejderne et kursus i rejsesikkerhed, for så ved medarbejderne hvordan de skal agere, og det er muligt efterfølgende at sikre sig, at medarbejderne faktisk har været igennem kurset, når det foregår som
e-learning.
E-learning skal sikre udbytte
E-learning kan sikre udbytte også indenfor uddannelsesbranchen er digitalisering for alvor slået igennem. Det kræver i stigende grad fokus på, hvordan man uddanner sine medarbejdere, og hvordan man sikrer sig at medarbejderne har forstået det væsentlige – set fra virksomhedens synspunkt. Den nødvendige undervisning kan lægges online, evt. på virksomhedens intranet eller i form af et kursus. Eksempelvis vil et e-learning kursus i rejsesikkerhed skabe viden og forståelse for, hvordan den enkelte skal forholde sig i relation til sin personlige og andres sikkerhed.
Den form for uddannelse er særdeles velegnet til e-learning, hvor virksomheden er ansvarlig
for både indhold og at medarbejderne faktisk får noget ud af både tid og investering.
Det er vigtigt, at også e-learning er interessant og pædagogisk, hvilket blandt andet kan gøres ved hjælp af interaktion og af at deltagerne præsenteres for forskellige dilemmaer, som skal løses undervejs. Det betyder, at medarbejderne virkelig får noget ud af undervisningen, og husker det de har lært.
Uddannelse når og hvor som helst
I modsætning til traditionel ’klasseundervisning’, hvor alle er samlet samtidigt i samme lokale sammen med underviseren, handler e-learning om at gøre undervisningen langt mere individuel og personlig. Forstået på den måde at hver enkelt deltager kan sætte sig ned
med en tablet eller computer og tage en ’klassetime’ når det passer vedkommende. Man kan sætte undervisningen på pause, og man kan få underviseren til at gentage noget, man måske ikke helt fik fat på første gang.
E-learning foregår helt uafhængig af tid og sted for deltagerne. Hvis man som virksomhed
gerne vil have et budskab ud til samtlige medarbejdere, hvad enten det alene handler om danske eller globale medarbejdere, vil man med e-learning få præcist det samme
budskab ud til alle – uanset hvornår eller hvor de kobler sig ind på kurset. Desuden kan
hele kurset skræddersys med virksomhedens branding. Og med e-learning får man sikkerhed ved dokumentation for at den enkelte faktisk både har deltaget og fået noget ud af det. Desuden kan den enkelte øjeblikkeligt se, om man har bestået eller ej – hvis kurset ønskes afsluttet med en prøve eller eksamen.
Mange fælder undervejs
For dagens forretningsrejsende er der mange ’fælder’ at tage stilling til. Man skal ikke bevæge sig ret langt uden for Danmarks grænser før mentalitet, tankegang og sociale omgangsformer er meget anderledes, og hvor indsigt i de lokale forhold er en forudsætning for at klare sig godt. Ankommer flyet forsinket, så den aftalte videre befordring er forsvundet: tager man så bare den første den bedste taxa? Bestemt ikke altid.
”Alt efter hvor medarbejderne skal hen i verden, og hvad de skal foretage sig på bestemmelsesstedet, kan forholdene variere meget. Det handler især om, at medarbejderne er klædt ordentligt på til at kunne håndtere de rejser, de skal ud på.
Tre gode råd
• Indhent så meget information som muligt om det land du rejser til.
• ”Blend in” Lad være med at rejse i dyrt tøj og have dyre smykker og ure på. Det er ofte i ankomsthallerne, at kriminelle vælger deres ofre
• Benyt anerkendte og anbefalede hoteller, der har 24 timers service i receptionen, elektronisk nøgle til elevatorer og etager og tydeligt markerede branddøre, sprinklersystem og brandslukkere.